«Βουτιά» που προσεγγίζει το 10% σε σχέση με τις τιμές τους πριν από τρεις ημέρες καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου: Μια απότομη πτώση του κόστους για την αγορά τόσο του «μαύρου χρυσού» όσο και του φυσικού αερίου αναπτερώνει τις ελπίδες για αλλαγή σκηνικού. Βεβαίως για να δει «χαρά στην τσέπη» του ο καταναλωτής, θα πρέπει αυτά τα νέα επίπεδα τιμών να παγιωθούν. Ήδη ωστόσο η μέση τιμή της αμόλυβδης έπεσε μετά από μήνες κάτω από τα 2 ευρώ!
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Έτσι, πέρα ωστόσο από αυτή την αιφνίδια απότομη κατάρρευση των διεθνών τιμών σε χαμηλό 8 μηνών, η σταθεροποίηση τους τις προηγούμενες ημέρες χαμηλότερα από τις τιμές ρεκορ του περασμένου καλοκαιριού έφερε και φθηνότερο καύσιμο στις αντλίες των πρατηρίων.
Είναι ενδεικτικό πως ενώ η τιμή της αμόλυβδης «χορεύει» από τον περασμένο Μάρτιο σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 2 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Υπουργείου Ανάπτυξης έπεσε πλέον κάτω από αυτά! Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 1,986 €/lt.
Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση (όπως και στις τιμές του πετρελαίου κίνησης)!
Η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις, καταγράφοντας χαμηλό 8μήνου. Μεγάλη πτώση και για το φυσικό αέριο όπου η τιμή του επέστρεψε στα επίπεδα που ήταν στις αρχές Αυγούστου πριν ξεκινήσει η ρητορική απειλών από τη Ρωσία για διακοπή της ροής αερίου και για τιμές που προκαλούν ίλιγγο. Ωστόσο παράγοντες της αγοράς σημειώνουν με έμφαση ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα, δεδομένου ότι η γεωπολιτική κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και οι βραχυπρόθεσμες μεταβολές προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται πως είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Από τη μία η σθεναρή στάση της ΕΕ, που δείχνει ότι έφτασε η ώρα να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, δίνοντας μία ηχηρή απάντηση στους εκβιασμούς της Ρωσίας και παράλληλα απαντώντας με αποφασιστικότητα στα κερδοσκοπικά παιχνίδια εκείνων που βρίσκουν εύφορο έδαφος σε περιόδους κρίσεων.
Και βουτιά στην τιμή του φυσικού αερίου
Η τιμή του φυσικού αερίου βρέθηκε μία ανάσα πάνω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων 30 ημέρων, ειδικά από την στιγμή που ξεκίνησαν οι εκβιασμοί της Ρωσίας, ότι θα κόψουν την ροή φυσικού αερίου προς την Δύση στην περίπτωση που αυτή δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στην χώρα και σε έναν σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών και παραγόντων της Μόσχας.
Η Ρωσία συνέχισε τις απειλές, την ώρα μάλιστα που ο φόβος για έναν βαρύ ενεργειακό χειμώνα εντείνεται μέρα με την μέρα.
Οι αγορές πάντως έδειξαν να ανησυχούν στην προοπτική ύφεσης στην Ευρώπη, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα αφενός η τιμή του φυσικού αερίου να σημειώσει σημαντική πτώση κατά 13,4% και να διαμορφωθεί στα 207,66 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Το Brent διαμορφώθηκε στα 87,83 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 5,4%. Να σημειωθεί ότι αποτελεί χαμηλό 8 μηνών, αρκετά δηλαδή πριν την έναρξη του πολέμου με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παράλληλα το ευρώ ενισχύεται σημαντικά και η ισοτιμία του επέστρεψε πάνω από το ένα προς ένα με το δολάριο και συγκεκριμένα ήταν στο 1,0008.
Τα «μηνύματα» από τις λιανικές τιμές καυσίμων
Θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο των λιανικών τιμών των καυσίμων. Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες η μέση τιμή στο σύνολο της χώρας, στην αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων υποχώρησε κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρκετά πρατήρια πωλούν την βενζίνη και κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο.
Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα, συγκλίνουν ότι θα δούμε νέα μεγάλη αποκλιμάκωση των τιμών, που μπορεί να φτάσουν και τα 10 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη και ακόμη περισσότερο ισχυρή θα είναι για το diesel, εκτός και αν η τάση μεταβληθεί προς το αντίθετο και μάλιστα ηχηρά και με την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς.
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης τέχνης του Λόγου.
Ε.ΣΥ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2312 315162 , MAIL: esuelkordeliou@gmail.com
ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – YOUTUBE
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
0 Σχόλια